fredag 11. januar 2013

Åklinuten og ”Den hvite hesten”


Dette må være en av de flotteste turene på Blefjell. Du kommer opp på snaufjellet på under en time og det meste av turen går her, men med fine muligheter til et bad i det store vannet Kroktjønn på tilbakeveien. Turen tar 6-7 timer med pauser.

Åklinuten fra nord
Kjør Storeblevegen (bomvei) opp fra veien på vestsiden av Numedalslågen. Bomveien er skiltet Nordre Blefjell og tar av ca. 8 km. nord for Flesberg sentrum, der den store elven Gjuva krysser veien. Kjør bomveien helt til den stopper ved en stor parkeringsplass ved Butjønnsetra. Ta blåmerket sti fra enden av parkerings-plassen skiltet for Viermyrnuten.

Den blåmerkete stien til "Hvite Hesten" (Ormhugget) og Viermyrnuten (Blenuten) ble til sommeren 2017, mens beskrivelsen nedenfor ble skrevet da stien forsatt var umerket i 2013. For denne turen følger dere blåmerka forbi stikrysset nedenfor den "Hvite Hesten", og ytterligere drøyt 20 minutter. Da skal du ha det lille vannet nede på høyre side (ved Bergseidfjellbuin) og det er her du må forlate blåmerket sti og følge beskrivelsen nedenfor.

Åklinuten sett fra Blenuten (Viermyrnuten)
Ta stien opp til setra. Du passerer mellom de 2 nederste bygningene og videre noen få meter opp til den rødmerkede T-løypa som krysser på oversiden av tunet her. Ta til høyre nordover på T-løypa, men kun 40 meter. Nå er du på høyde med den øverste bygningen på setra og du tar opp til venstre og starter oppover i terrenget på en ganske bra, men umerket sti. Etter ca. 20 minutter er du oppe på første ”utsikt” og her fortsetter du rett fram (ikke ta stien opp til venstre). Etter nye 20 minutter er du på en ny åpning med utsikt ned til det store vannet Kroktjønn til venstre og oppe i horisonten til høyre ser du ”Den hvite hesten” for første gang. Returstien i dag går langs Kroktjønn (på sørsiden).

Etter knappe 5 minutter til, kommer du opp på en kolle med en stor varde opp til venstre (snaue timen fra parkeringen inkl. pauser). Ta en slurk vann ved varden med en fantastisk utsikt i alle retninger. Nå ser du ”Den hvite hesten” oppe i horisonten til høyre, Åklinuten rett fram og hele Blefjellryggen nede til venstre (Gråfjell og Brørsteinene nær horisonten dersom du kikker godt etter).

HALVDAGS-TUR: 3 - 4 timer:
Fortsett stien fra kollen, men etter bare 50 meter tar du stien opp til høyre mot ”Den hvite hesten”. Stien rett fram tror jeg går bort til Meseterfjellbuin, en gammel sæter 250 meter nord for det lille vannet stien går mot (uten navn på kartet). På høydedraget sør for dette vannet går dagens retursti, slik at dersom denne turen blir for lang, kan du kutte over her og du får en 3-timers tur til sammen. Men ta gjerne med deg ”Den hvite hesten” først; det er en halv time opp og en halv time tilbake igjen fra dette sti-krysset.

Den "Hvite Hesten" sett fra avstand.

En alternativ halvdagstur blir å fortsette hovedturen "opp på fjellet" (se nedenfor). Fra sti-krysset ved "Den hvite hesten" tar det bare ca. 30 minutter å nå toppen av høydedraget som går i sørvestlig retning mot Åklinuten. Snur du der og går tilbake samme vei, har du en fin 3,5-4 timers tur.

For hovedturen tar du som sagt av til høyre mot ”Den hvite hesten” og følg på oppover. Følg godt med stien. Etter ca. 10 min. kommer du opp på et lite myrplatå (etter å ha gått i en myrbakke) og her går stien 90 grader opp til høyre (liten varde i bakken). På neste høyde tar du skarpt til venstre og følg godt vardet sti. Men allerede etter ca. 100 meter deler stien seg (liten varde i krysset). Ta den mindre stien opp til høyre. (Det går også an å ta den bedre stien rett fram her, men hold da til høyre i skillet rett etter det lille vannet lenger oppe.)

Den Hvite Hesten
Dere skal opp til stedet merket på kartet som ”Ormhogg” og her finner du et kryss med stier i minst 4 retninger etter ca. 30 minutter fra vannslurken ved varden. Du skal til høyre i krysset, bratt oppover bakken i det lille fjellpartiet rett foran deg. Etter bare ca. 5  minutter åpenbarer ”Hesten” seg rett bak den første fjellknausen.

Returner ned til sti-krysset ved "Den hvite Hesten". Nå skal vi skikkelig opp på fjellet, så ta stien rett på, men etter bare ca. 200 meter treffer dere ”hovedstien” nedenfra, så ta skarpt til høyre her og følg på oppover i søkket i nordvestlig retning. På kartet går det en liten elv oppover og etter ca. 20 minutter kommer du opp til det lille vannet på ca. 1100 m.o.h. (ved Bergseidfjellbuin). Her forlater du den blåmerkede stien og tar 90 grader til venstre og følg flaten svakt oppover ca. 300 meter til du står på et flott utsiktspunkt og ikke kan gå lenger i denne retningen. Ta nå 90 grader til høyre og sikt deg inn mot varden du ser oppe på en liten fjelltopp der oppe. Passer denne varden og fortsett i samme retning ca. 100 meter til. Du skal nå ha nådd toppen av høydedraget som går her på tvers og du følger sørvestover mot Åklinuten.

Følg nå høydedraget sørvestover. Fantastisk utsikt i alle retninger. Du har fra starten av et vann nede til høyre for deg (litt bakenfor), men du når snart et bitte lite vann (med en liten myr etter seg) i en liten ”gryte” her på toppen. Flott rastested med le for vinden. Fortsett høydedraget svakt oppover mot høyre til neste bitte lille vann. Nå har du nådd det punktet hvor høydedraget går ned i et stup mot et større vann (fremdeles i sørvestlig retning). Her må du dreie mot vest og komme ned til dette vannets vest-spiss. Herfra tar du høydedraget som går opp på motsatt side. Nå følger du dette høydedraget rett til Åklinuten på 1246 m.o.h. Det tar ca. 30 min. fra vannet opp til toppen, og omtrent det samme ned igjen. En grei rute, men stort sett uten sti.

For returen er det mange alternativer. Vi tok en gang rett sørover mellom de 2 bitte små vannene og videre ned mot Klovnuten og endte opp ved den store varden på høydedraget på T-stien rett nord for Nystulnuten. T-stien følges østover til Eriksbu og videre til Butjønnsetra. Vi synes dette ble langt, men først og fremst tungt fordi stien var veldig våt. Den vanligste returen fra Åklinuten er nok ned til Eiriksbu via Fjelldalen, men denne har vi aldri prøvd og den er neppe noe raskere.

Vår favoritt-retur utenfor sommeren (med bading i Kroktjønn) er faktisk å følge samme vei tilbake som vi kom opp. Høyfjell-ryggen tilbake igjen går raskt og gir så mye mer enn å gå ned med en gang. Turen opp tar ca. 3 timer med korte pauser, og returen er et drøyt kvarter kortere. Legg på minst 30 min. for lunch.

Vår favoritt-retur om sommeren fra Åklinuten tar ca. 2,5 time (uten pauser) og du følger høydedraget tilbake igjen ned til vannet du tok av fra. Følg den lille stien som går på sørsiden av vannet og som går videre nedover i søkket sørøstover. Det er lett å miste stien, men etter drøyt 500 meter kommer det en liten elv inn fra høyre (du er nå øverst i Fjelldalen) og du følger elven nedover gjennom skaret (søndre topp merket 1086 moh). Ved utgangen av den trangeste delen av skaret skjærer stien etter hvert nesten 90 grader til venstre (se etter varder) og følg stien eller retningen mot vannet som ligger drøye 500 meter nordøst for utgangen av skaret. På høydedraget sør for dette vannet går det en godt vardet sti på tvers. Gå bort til den og ta til høyre sørøstover mot det store Kroktjørn-vannet, som du vil nå på ca. 40 minutter herfra. Det tar ytterligere 20 minutter langs sørsiden av vannet (mer om du tar deg ett bad) og den avsluttende etappen fra der du krysser Hukebekken og ned til bilen vil også ta omlag 20 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar