Hvorfor Blefjell om sommeren?


Vinterparadiset Blefjell er relativt godt kjent med sine 120 km. velpreparerte langrennsløyper og   6 store løypemaskinene utstyrt med GPS’er slik at en kan se hvilke løyper som til en hver tid er kjørt opp på løypekartet: www.foreningenblefjell.no

1111-vannet
Blefjell kan virke mindre tilgjengelig om sommeren, og det tok oss mange år å ”oppdage” hva Blefjell virkelig kunne tilby om sommeren. Det tok eksempelvis 20 år før vi ”fant” den ”Hvite hesten” og tok i bruk Butjønnsætra som favoritt utgangspunkt for turer i fjellet, mye takket være boken ”BLEFJELL” av Vidar Skaar Borgersen og Olav Såtvedt utgitt i 2004.

Tidligere prøvde vi oss med dagsturer i fjellet lenger nord bl.a. fordi vi fortsatt har tilgang på en hytte i familien nær Vasstulaen  på 1.100 moh øverst i Uvdal. Vi trodde Hardangervidda øst fra eksempelvis Imingfjell, Vasstulaen og Solheimsstulen kunne gi oss noe mer. Men som dagsturister herfra kunne den ikke det. (Det blir sikkert annerledes dersom en kommer seg ”dypere” inn på Hardangervidda.) Det var et relativt flatt og monotont fjell vi fant her, i motsetning til den store variasjonen vi finner langs Store-Ble. For mitt foto-prosjekt passer også Blefjell-ryggen mye bedre med sin store konsentrasjon av morsomme fjell-formasjoner og vann overalt. Se starten av fotoprosjektet på følgende link:

Etter over 30 somre ved kysten nær Sandefjord, er nå Blefjell mitt sommerparadis. Det tok sin tid, men det avgjørende var den korte veien vi fant inn til selve Blefjell-ryggen (Store-Ble) fra både Butjønnsætra og fra sørenden av Kjørkjevatnet (via Krokstul). Fra vår hytte på Blåberg kan vi nå begge disse parkeringene på 15-20 minutter med bil. Denne tur-bloggen ble til for å dokumentere våre favoritt-turer (man glemmer fort) samt å få flere dagsturister interessert i Blefjell om sommeren. For fjellet er bortimot tomt om sommeren! Oppe på Store-Ble trenger du ikke å ta med hverken håndkle eller badetøy. Det er først når multene blir modne i august at du treffer på folk i fjellet!

Nede ved hytteområdene på rundt 600 meter over havet holder vann-temperaturen omtrent det samme som indre Oslofjord, men den synker med omtrent en grad pr. 100 meter stigning innover fjellet. Men har det vært for kaldt å bade i fjellvannene, vil det alltid være deilig med et bad i eksempelvis Djupvatnet etter en lang tur i fjellet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar