tirsdag 31. juli 2018

Topptur til Senhovd (4 timer tur/retur)Her er vi strengt tatt ikke lenger på Blefjell, men i Nansens rike. Senhovd på 1.142 moh ruver godt i landskapet her på søndre Vegglifjell, og den flotte toppen kan sees milevis oppover og nedover Numedalen. Ingen bilist kan ha misset denne pyramideformede toppen, og selv i hyttefeltet her oppe i Blåbergdalen (nordre Ble) har flere toppen i sine kjøkkenvinduer. Hovedattraksjonen er nok selve toppen av Senhovd og ikke minst den 360 graders utsikten! Her finner du også en minnestein over Eva og Fridtjof Nansen.

Blenuten og Sørkje vatn fra toppen.
Rollag kommune må ha arbeidet mye med sommer-merking av stier i fjellet i de senere år. I fjor kom stien til Blenuten (nabofjellet til Senhovd i sør) fra Butjønnsetra på Blefjell. Stien inn til Senhovd er nok noe eldre, men like bra og meget godt merket blått hele veien. Her er imidlertid de proffe skiltene merket «Vegglifjell turforening», så jeg antar det er mye frivillig innsats også.


Minnestenen for Eva og Friddtjof Nansen (1899 - 1908)
Du tar av til Søre Vegglifjell ved Veggli og betaler de 80 kronene bommen koster. Passer parkeringen ved Skjerbrekkdammen og kjør ytterligere ca. 1 km sørover til parkeringen ved innkjøringen til Steintjønn Hyttegrend. Det er her stien er merket fra og den følger hovedleden innover og oppover i denne hyttegrenda til veien stopper etter ca. 2 km. Stien til Senhovd forsetter rett på her (blåmerket nå) og det er ytterligere ca. 5 km til toppen, eller 1,5 times gange.

Blefjellryggen sørover: Åklinuten og Gråfjell i det fjerne.
Der hytteveien stopper, ser du også at den såkalte Nansenstien krysser over (den er gulmerket). På kart kalles den også Gamle Sørkje veg og går sørover forbi Steintjønn og videre til Nansenhytta ved Sørkjevatn.

Etter bare 10 minutters gange på blåmerket sti fra der veien stoppet, kommer en opp i et veldig åpent landskap og ser toppen av Senhovd med en gang. Terrenget er åpent nesten hele veien, men det kan nok være litt vått å gå da det er mye myrer i området. Men stien er enkel og grei, så det er verdt å komme seg opp!

Senhovd sett rett vestfra.
Jeg leser forøvrig at flere har tatt turen vinterstid også med hell, både med fjellski og truger. For å finne parkeringsplassen brukte jeg et gammelt «Turkart» fra Statens kartverk med tittel «Sigdal og Rollag» (1:50.000 fra 2002), men nyere kart har kanskje inntegnet stien opp til Senhovd. Strengt tatt trenger en ikke kart fra parkeringen og opp til toppen. Meget godt oppmerket. Jeg gjengir ingen kartrute her nå da jeg ikke har rettigheter til dette kartet.

For mer informasjon om Fridtjof Nansens «kongerike», se under «Faste sider» på denne bloggen; en side som heter: Fridtjof Nansens «kongerike» på Sørkje i Rollag».


GPX-fil og kart

For å se denne turen på et kart og/eller laste ned GPX-filen gratis, er det bare å følge denne linken til OutdoorActive.com:

https://no.outdooractive.com/no/route/fottur/norge/vegglifjell-skjerbrekkdammen-topptur-til-senhovd-10km-tur-retur-4t-/192578164/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar