mandag 12. august 2019

Blestua: Kjørkjestein – Solobua – Korslinuten – Strutåsen (12,5 km/200m – 5 timer m/lunch).


Et flott fjellandskap åpner seg raskt rett ovenfor Blestua med utrolig mye stein/svaberg og store og små vann (godt over 20 vann på denne turen). Det spesielle her er at det meste av stier er tilrettelagt med klopper i tre slik at en nesten kan gå tørrskodd. På denne runden gjelder det imidlertid ikke for strekningen Korlinuten til Strutåsen og heller ikke på den lille stien rundt Andevatn rett etter Solobua.


Du kjører opp til Blestua på bommveien merket Blefjell S på vestsiden rett sør for Flesberg. Kjøringen opp fra dalen tar ca. 10 minutter, og kjøringen fra for eksempel Fagerfjell til Blestua tar ca. 20 minutter.

Søndre Ble Vel og Blestølen og Omegn Tursti Forening har gjort en stor innsats med å få opp skilt for sommerstiene og det er mye å velge mellom. Vi tok en runde for å få med oss mest mulig, samt prøve å fotografere noen av de vakre vannene. Skiltene stopper opp etterhvert, imidlertid, så du må regne med å bruke kartet lenger inne på fjellet, eller bruk GPX-filen som du kan nedlaste herfra (se nedenfor). Etter at jeg har tatt i bruk GPX-filer, skriver jeg ikke så detaljerte turbeskrivelser som før. Det står også ofte gamle angivelser malt på stener i alle viktige stikryss.

Solobua
Turen fra Blestua forbi Lille Langevatne til den store Kjørkjestein tok ca. 35 min. og turen inn til Solobua tok ytterligere ca. 25 min. Stien videre ned til Andevatn kan være vanskelig å se. Den har ikke klopper, den er liten og den går nesten rett sørover fra picknick-bordet ved Solobua. Denne lille runden tar en drøy halvtime, og kan selvfølgelig sløyfes. Den krever også mer enn joggesko.

Fra Solobua og inn til Korslinuten (ca. 1 time) går en langs mange vakre vann: Holkane, Holmevatnet, Grastjønn og Skintjønna mm. Korslinuten på 777 moh gir flott utsikt til alle kanter.

Korslinuten
Bare ca. 5 minutter før du kom helt opp til den store varden på Korelinuten, gikk det av en sti nordover med et gammelt tre-skilt som sa Stutåsen. Denne stien tar du nå videre nordover mot Langevatn. Når du nærmere deg det store Langevatn, tar du stien til venstre (ikke til høyre inn til vannet) og du går litte grann fra vannet igjen. Men du treffer snart den større stien som følger høydedraget nord for Langevatn helt opp til Strutåsen (en drøy time fra Korslinuten).

Kjørkjestein
Fra Strutåsen går du hovedstien (klopper) langs nordsiden av Hønevatnet og det tar ikke mer enn en drøy halvtime tilbake til bilen på Blestua, mye takket være kloppene.GPX-fil og kart

For å se denne turen på et kart og/eller laste ned GPX-filen gratis, er det bare å følge denne linken til OutdoorActive:

https://no.outdooractive.com/no/route/fottur/norge/blestua-korslinuten-og-strutasen-12-5km-4t/193988642/Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar